Dacă nu funcţionează corect, pancreasul nu produce suficiente enzime. Alimentele nu sunt descompuse îndeajuns şi pot apărea diferite probleme digestive. Atunci când discutaţi cu medicul despre problemele dumneavoastră digestive, s-ar putea ca acesta să folosească termenul de „insuficienţă pancreatică exocrină”, care nu este altceva decât termenul medical pentru lipsa de enzime pancreatice.

 

Why is pancreas so important when it comes to good food?
  1. Pancreasul sănătos
    Enzimele digestive produse de pancreas descompun proteinele, grăsimile şi carbohidraţii în particule mai mici.
  2. Pacientul cu probleme digestive
    Dacă există tulburări în funcţionarea pancreasului, apare o lipsă de enzime digestive, iar grăsimile, proteinele şi carbohidraţii nu se descompun corespunzător.
  3. Pacientul care se tratează cu Mezym®
    Mezym® înlocuieşte enzimele care lipsesc şi ajută la digerarea alimentelor.
Healthy pancreas Healthy pancreas Healthy pancreas

Cine poate suferi de insuficienţă pancreatică exocrină?


Insuficienţa pancreatică exocrină poate afecta persoanele de orice vârstă, dar riscul ca problemele digestive să fie legate de funcţionarea pancreasului creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency? Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency? Who can suffer from exocrine pancreatic insufficiency?
 Exocrine pancreatic insufficiency symptoms

Simptomele insuficienţei pancreatice exocrine 


Simptomele pot fi de la ușoare şi moderate până la severe şi includ:

Disconfort sau senzaţie de greutate în stomac după consumul de mâncăruri greu de digerat, grase, picante sau cu care organismul nu este obişnuit. *

Simptome dispeptice, cum ar fi dureri de stomac, greţuri, vărsături, arsuri gastrice, balonare sau diaree.*

Simptome dispeptice severe, cum ar fi durerea abdominală cronică, diaree şi steatoree (prezenţa grăsimilor în scaun), pierdere în greutate, osteoporoză etc.*

* Numai medicul poate diagnostica insuficienţa pancreatică exocrină

Insuficienţa pancreatică exocrină şi cauzele sale 


V-aţi gândit vreodată că problemele dumneavoastră digestive ar putea avea legătură cu funcţionarea pancreasului? Afecţiunea în care pancreasul nu produce suficiente enzime digestive se numeşte insuficienţă pancreatică exocrină.

Iată câteva situaţii şi afecţiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcţioneze cum trebuie:

Vârsta

Este normal ca producţia de enzime digestive să scadă odată cu vârsta. Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, cresc şansele de apariţie a unor probleme digestive asociate cu funcţionarea pancreasului.

Consumul de alcool şi fumatul

Persoanele care consumă regulat alcool şi fumează mult suferă de insuficienţă pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice.

Diabetul

Diabeticii pot suferi şi de insuficienţă pancreatică exocrină, ambele afecţiuni fiind legate de pancreas.

În urma unor intervenţii chirurgicale sau leziuni

Dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenţei unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcţionarea acestuia este adeseori şi ea afectată.

Afecţiuni genetice

De exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienţei pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică.

How to live with exocrine pancreatic insufficiency? How to live with exocrine pancreatic insufficiency?

Cum se poate trăi cu insuficienţa pancreatică exocrină?


Tratamentul insuficienţei pancreatice exocrine presupune administrarea de medicaţie TSEP (tratament de substituţie cu enzime pancreatice), un regim alimentar sănătos normal, nerestrictiv, şi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă. Numai prin îmbinarea acestor aspecte puteţi ameliora simptomele şi vă puteţi bucura din nou de mese şi de o viaţă bună.

Urmăriţi alimentele pe care le consumaţi şi felul cum vă simţiţi după aceea. Astfel, le veţi putea evita pe cele care vă agravează simptomele.

Dieta strictă, cu un conţinut redus de grăsimi, nu mai este recomandată în cazul pacienţilor cu insuficienţă pancreatică exocrină. Însă, trebuie să evitaţi alimentele bogate în fibre. Fibrele sunt dificil de digerat şi, în plus, fac inactivă lipaza pancreatică (enzima digestivă care descompune grăsimile).

Consumaţi mai frecvent porţii mici de alimente cu valoare energetică ridicată.

Pentru a putea fi siguri că dieta vă acoperă toate nevoile nutritive şi pentru a evita complicaţiile insuficienţei pancreatice exocrine, cum ar fi malnutriţia, lipsa de vitamine sau osteoporoza, consultaţi un medic nutriţionist.

Luaţi TSEP la fiecare masă. Înainte de a începe să luaţi pancreatină, citiţi cu atenţie prospectul.


Renunţaţi la fumat. Nu consumaţi alcool.
 

Trebuie să luaţi Mezym® în timpul mesei, pentru a înlocui enzimele digestive pancreatice. Mezym® vă va ajuta la uşurarea stomacului după masă.

De asemenea, trebuie să faceţi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care presupun, în principal, o dietă echilibrată, care să vă acopere toate nevoile nutritive individuale (toleranţa individuală fiind un factor important) şi evitarea consumului de alcool şi fumatului.
 

You should take Mezym during the meal
?Aveţi întrebări?